Hoe ziet de Albanese keuken eruit?
De Albanese keuken is een smakelijke mix van mediterrane, Italiaanse en Balkan-invloeden. Groenten spelen een hoofdrol: denk aan paprika, tomaat, ui, olijf, augurk, aubergine en courgette. In de winter vind je vaker kool en wortel op het menu. Vleesliefhebbers komen ook aan hun trekken, want geiten- en schapenvlees worden vaak geroosterd of gegrild geserveerd. Traditioneel worden soms ook ingewanden zoals lever, nieren en hart klaargemaakt.
Een typisch Albanese maaltijd wordt vaak afgesloten (of begeleid) met een glaasje raki, dé nationale drank.
Wat zijn typisch Albanese gerechten?
Een van de bekendste gerechten uit de Albanese keuken is Fërgesë. Dit traditionele gerecht kent verschillende varianten. Zo heb je Fërgesë Tiranës, een vegetarische schotel met paprika die vaak als bijgerecht op tafel komt. Hou je meer van vlees? Dan is Fërgesë me melçi iets voor jou: deze versie wordt gemaakt met lever en wordt meestal als hoofdgerecht geserveerd. Beide varianten zijn romig, smaakvol en typerend voor de Albanese eetcultuur.
Patëllxhane të mbushur – gevulde aubergines
Patëllxhane të mbushur is een klassieker uit de Albanese keuken en betekent simpelweg ‘gevulde aubergines’. Voor dit gerecht wordt de aubergine doorgesneden en uitgehold, waarna de holtes rijkelijk gevuld worden met een mix van gehakt, groenten en geurige kruiden. Daarna worden de aubergines gebakken of gestoofd, waardoor alle smaken goed in het gerecht trekken. Een heerlijk, hartig gerecht dat je in heel Albanië tegenkomt!
Trileçe – zoet dessert uit de Balkan
Trileçe is hét favoriete nagerecht van veel Albanezen (en andere Balkanbewoners). Deze romige cake dankt zijn naam aan de drie soorten melk waarmee hij wordt gemaakt: gewone melk, gecondenseerde melk en verdampte melk. Het resultaat is een heerlijk luchtige cake die vaak wordt afgetopt met een laagje slagroom of een zachte karamelsaus. Trileçe is zoet, smeuïg en een echte aanrader als afsluiter van je Albanese maaltijd!
Eten, drinken en prijzen in Albanië: wat kun je verwachten?
Ontbijt in Albanië
Het Albanese ontbijt is meestal eenvoudig: een kopje koffie of thee, wat brood, kaas of soms yoghurt. In sommige regio’s vind je zoete gebakjes of fruit op tafel. Hartig ontbijt, zoals een omelet, komt ook voor – vooral buiten de grote steden.
Lunch: de belangrijkste maaltijd
De lunch is voor Albanezen hét moment om uitgebreid te eten. Vaak start men met een salade of soep, gevolgd door een hoofdgerecht met vlees of vis. Lamsvlees, rundvlees en varkensvlees zijn populair, meestal gegrild of gestoofd. Verse vis uit de zee wordt vaak gebakken of gegrild, geserveerd met groente of rijst. Tot slot wordt de maaltijd vaak afgesloten met fruit, een dessert en nog een kopje koffie of thee.
Avondeten
Het avondeten is doorgaans iets minder uitgebreid dan de lunch, maar nog steeds een warme maaltijd. Er wordt laat gegeten – vaak pas rond negen of tien uur ’s avonds – en het diner is een gezellig familiemoment om samen bij te praten.
Water in Albanië
Leidingwater in Albanië kun je beter niet drinken; het is niet overal betrouwbaar door toevoeging van chloor. Tandenpoetsen met kraanwater is prima, maar koop flessenwater om te drinken – dat is overal verkrijgbaar.
Prijzen: eten en drinken
Uit eten gaan in Albanië is een stuk goedkoper dan in Nederland. Je betaalt vaak slechts een fractie van wat je thuis gewend bent. Door de groeiende populariteit van Albanië als vakantieland stijgen de prijzen echter wel elk jaar. Ook de koers van de Albanese Lek kan hierdoor veranderen, waardoor je soms net iets meer betaalt dan voorheen.